Η χώρα του ονείρου: March 2011

Η χώρα του ονείρου

“Η ψυχή του Χριστιανού πρέπει να είναι λεπτή, να είναι ευαίσθητη, να είναι αισθηματική, να πετάει, όλο να πετάει, να ζει μες στα όνειρα. Να πετάει μες τ’ άπειρο, μες τ’ άστρα, μες τα μεγαλεία του Θεού, μες τη σιωπή. Όποιος θέλει να γίνει Χριστιανός, πρέπει πρώτα να γίνει ποιητής. Γέροντας Πορφύριος

Tuesday, March 29, 2011

Η εμπιστοσύνη στο Θεό


Ο Θεός σαν ανοιχτό βιβλίο έχει μπροστά του τη ζωή που μας ταιριάζει και στέλνει συνέχεια σημάδια μέχρι να πούμε το μεγάλο ναι στο θέλημά του



(Ηλία Λιάμη, Ψίθυροι των αγγέλων, εκδόσεις Ακρίτας).


Ο Χριστός είπε να μη μεριμνάμε, να μη φροντίζουμε με ανησυχία, αγωνία και στενοχώρια για τη ζωή μας τι θα φάμε, τι θα πιούμε, τι θα ντυθούμε και για το μέλλον μας γιατί όπως Εκείνος φροντίζει για τα πουλιά και τα λουλούδια έτσι θα φροντίσει και για μας που είμαστε παιδιά του. Ας ζητάμε πρώτα τα πνευματικά αγαθά της βασιλείας του Θεού και την απόκτηση των αρετών (Κατά Ματθαίον, κεφ. στ΄, στιχ.25-34).




Κι όμως παρόλ' αυτά τα κακά που συμβαίνουν στον κόσμο το θέλημα του Θεού είναι να εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στην πρόνοιά του και στη φροντίδα του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας είναι η εμπιστοσύνη στο Θεό.


Γιατί αν έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό δε θα έχουμε άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, απελπισία, απογοήτευση. Δε θα καταφεύγουμε στα ψυχοφάρμακα, στο ποτό, στα ναρκωτικά, στην αυτοκτονία.


Τι θα ωφελήσει τα παιδιά μας αν τα γεμίζουμε με υλικά αγαθά και η καρδιά τους είναι άδεια από την εμπιστοσύνη στο Θεό;




24/3/2011


Elenitheof

Sunday, March 27, 2011

Η θέωση του ανθρώπου


Ο άνθρωπος πλάστηκε από το Θεό για να γίνει Θεός κατά χάρη. Γι' αυτό έχει βαθιά στην ψυχή του τον πόθο για το Θεό, τη θέωση.


Ο Διάβολος επεθύμησε να γίνει μόνος του Θεός και γι' αυτό από φωτεινότατος αρχάγγελος Εωσφόρος έγινε σκοτεινότατος δαίμονας. Θεώρησε τη θέωση υπερήφανη εγωιστική προσπάθεια κι όχι πράξη αγάπης, προσφοράς, συνεργασίας.


Με την πονηρία του και το δόλωμα της αυτοθέωσης οδήγησε τους πρωτοπλάστους στην ανταρσία κατά του Θεού, στην εκδίωξη από τον Παράδεισο, στην απώλεια των πνευματικών χαρισμάτων. Ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από το Θεό και πλησίασε τα κτήνη. Πλάστηκε αθάνατος και με την ανταρσία του έγινε φθαρτός, γνώρισε την αρρώστεια και το θάνατο.


Την τεράστια αυτή οντολογική καταστροφή που έπαθε η ανθρώπινη φύση μόνο ο Θεός μπορούσε να ανατρέψει. Έτσι ο Θεός σαρκώθηκε, έγινε άνθρωπος, ο Χριστός και με τη διδασκαλία του και με τα Άγια Μυστήρια άνοιξε ξανά στον άνθρωπο το δρόμο προς τη θέωση.


Ο Διάβολος έρχεται και σήμερα με την ίδια αρχαία παγίδα, με την αυτοθέωση, να μπερδέψει για άλλη μια φορά τους ανθρώπους.


Την πνευματική του αρρώστεια προσπαθεί να τη μεταδώσει στους ανθρώπους. Τους προτρέπει στην αυτοθέωση μέσω τεχνικών, διαλογισμών, μυήσεων.


Δόλια μας ψιθυρίζει: Μόνος σου άνθρωπε θα γίνεις Θεός. Τι τον χρειάζεσαι το Θεό; Είσαι Θεός μόνο που δεν το γνωρίζεις.


Με φιλοσοφικές αοριστίες προσπαθεί να συγχίσει το νου του ανθρώπου οι οποίες λένε ότι με αυτές τις τεχνικές και με τις δικές σου προσπάθειες θα γίνεις Θεός. Άνθρωπε, λένε, δε χρειάζεται να γίνεις, είσαι ήδη Θεός.


Τα δαιμόνια σε τίποτα άλλο δεν αρέσκονται περισσότερο από το να θεωρούνται και να λατρεύονται σα Θεοί.


Οι σύγχρονοι γκουρού θεοποιούν τους εαυτούς τους και λατρεύονται από τους οπαδούς τους ως Θεοί. Ξεκινούν από το ότι η γιόγκα κάνει καλό στην υγεία, περνούν από την ανάπτυξη των κρυφών δυνάμεων του ανθρώπου μέσω των τεχνικών, προχωρούν στις τελετές και μυήσεις για να πάρει ενέργεια, καταλήγουν στη λατρεία του γκουρού, τη μεταβίβαση όλων των περιουσιακών στοιχείων σ' αυτόν ή την οργάνωσή του και την εφ' όρου ζωής άμισθη προσφορά εργασίας προς χάριν του γκουρού και των στοχων του. Δυστυχώς πολλοί άνθωποι πλανώνται και μετά από χρόνια βρίσκουν τους εαυτούς τους εξαπατημένους και κατεστραμμένους ψυχικά.


Μόνο ο γλυκύτατος Χριστός, ο παντοδύναμος και πανάγαθος Θεός που έγινε άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο, Αυτός που τόσο μας αγάπησε ώστε δέχτηκε να σταυρωθεί για χάρη μας μπορεί να βοηθήσει.


Ο αληθινός Θεός αποκαλύπτει τον εαυτό του στον άνθρωπο εμπειρικά, βιωματικά μέσα από προσωπική σχέση. Αυτή η αποκάλυψη φυλάσσεται μέσα στην Εκκλησία που ο ίδιος ο Θεός, ο Χριστός εδημιούργησε για να υπάρχει μέσα στους αιώνες μέχρι τη συντέλεια του κόσμου ως μια πνευματική κιβωτός. Ο Χριστός οικοδόμησε την Εκκλησία, τη συντηρεί με τα Αγία Μυστήρια, την κυβερνά, είναι η κεφαλή. Καθένας που θέλει να οικειοποιηθεί αυτήν την αποκάλυψη, αυτή την αλήθεια, πρέπει να εισέλθει σ' αυτή την πνευματική κιβωτό. Εκεί θα συναντήσει το Χριστό, το μόνο αληθινό Θεό, σε προσωπική σχέση μαζί του. Ο τρόπος ζωής του ανθρώπου βοηθά να βαθαίνει ολοένα αυτή η σχέση. Όταν ο άνθρωπος εναρμονίζει τον τρόπο ζωής του σύμφωνα με το θέλημα του Θεού τότε αρχίζει να μοιάζει στο Θεό, να γίνεται κατά χάριν Θεός και συμμέτοχος των βαθύτερων μυστηρίων της ζωής.


Ας αποφασίσουμε ταπεινά να συμμορφώσουμε τις ψυχές μας, τις ζωές μας, όπως οι Άγιοι μας υποδεικνύουν κι ας επικαλεστούμε τις ευχές τους ώστε ο καθένας μας προσωπικά ν' αποκτήσει εμμπειρία Θεού εν Αγίω Πνεύματι. Τότε θα ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα. Δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο, αναγκαιότερο, υψηλότερο σ' αυτό τον κόσμο από τη γνώση και αγάπη του αληθινού Θεού που οδηγεί στην αιώνια ζωή.


Οι γκουρού ο νέος και ο γέροντας Παΐσιος του Διονυσίου Φαρασιώτη

Thursday, March 24, 2011

Προσευχή


Χριστέ μου, της ψυχής μου Λυτρωτή,
κάνε με την αμαρτωλή
σαν το χιόνι λευκή
σαν το χαμομήλι ταπεινή,
σαν τα άνθη ευωδιαστή,
σαν τον ήλιο λαμπερή,
χάρισέ μου την αιώνια ζωή.


Δείξε μου με σοφία να μιλώ,
υπομονή να ’χω στον κάθε πειρασμό.
Μάθε με τον πλησίον να αγαπώ,
την αμαρτία να μισώ,
μαζί με τους αγγέλους να σε δοξολογώ.
Μάθε με το κακό να πολεμώ,
του πονηρού τις παγίδες να νικώ.


26/2/2011
elenitheof

Tuesday, March 22, 2011

Ήρθε η άνοιξη!



Ο Χριστός μας αγαπά όλους και όσο αμαρτωλοί και να είμαστε και όσο ανυπάκοοι στις εντολές του, Εκείνος μας έστειλε και τα χιόνια, μας έστειλε και τις βροχές και τώρα ήρθε η άνοιξη και αρχίζει η αναγέννηση της φύσης.
Ας πάρουμε παράδειγμα κι ας αναγεννηθούμε κι εμείς αρχίζοντας ο καθένας από την καρδιά του φροντίζοντας να ανθίσουν μέσα του τα άνθη των αρετών της αγάπης, της ειρήνης, της χαράς, της πραότητας, της μακροθυμίας, της σωφροσύνης, της αγνότητας, της εγκράτειας, της ακακίας, της απλότητας, της ταπείνωσης, της υπακοής, της φρόνησης, της σύνεσης, της διάκρισης,της προσευχής.
Ας ευωδιάζει η ψυχή μας από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Ας γίνει η ζωή μας μια δοξολογία στο Θεό.
Ας προσευχηθούμε για τα αδέλφια μας που ταλαιπωρούνται από δυστυχίες, καταστροφές, φτώχεια, αρρώστειες, στη φυλακή. Ας τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε.
Αν η ψυχή μας γίνει παράδεισος τότε όλα θα αλλάξουν. Θα τα βλέπουμε όλα με άλλο μάτι. Θα βλέπουμε με τα αθώα και αγνά μάτια ενός παιδιού που υπακούει πρόθυμα τον πατέρα του και όλα τα δέχεται με αγάπη από αυτόν και τα δώρα του και τις παιδαγωνίες του. Θα καταλάβουμε τότε ότι όλα συμβαίνουν για τη σωτηρία της ψυχής μας. Θα καταλάβουμε το σοφό σχέδιο του Θεού. Ο άνθρωπος ήρθε στη γη για να μάθει ν' αγαπάει το Θεό και το συνάνθρωπο. Την αγάπη μας στο Θεό τη δείχνουμε με την υπακοή μας στο θέλημά του. Την αγάπη μας στο συνάνθρωπο τη δείχνουμε με την υλική και πνευματική ελεημοσύνη, την συγχωρητικότητα και την προσευχή.



19/3/2011
elenitheof

Saturday, March 19, 2011

Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Tuesday, March 15, 2011

Χριστός και μετενσάρκωση



Δεν πιστεύω στη μετενσάρκωση για το λόγο ότι πιστεύω ότι ο Χριστός ήρθε στη γη, θυσιάστηκε για μας, πέθανε πάνω στο σταυρό για να νικήσει το θάνατο και να μας χαρίσει την αιώνια ζωή στη βασιλεία του. Όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος, ακολουθεί μερική κρίση και στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου θα γίνει η τελική κρίση. Γι' αυτό ας προλάβουμε σ' αυτή τη ζωή να μετανοήσουμε, να θεραπευτούμε από τα πάθη μας, να δείξουμε αγάπη για να ευχαριστήσουμε το Χριστό που τόσο μας αγαπά και για όσα έκανε για μας.

Η φτώχεια και οι αρρώστειες οφείλονται στην ανθρώπινη αδικία και απροσεξία. Ο Θεός επειδή είναι δίκαιος και μας αγαπά, μας παιδαγωγεί και μας βοηθάει μέσα από τις αρρώστειες και τις δοκιμασίες οι οποίες προέρχονται είτε από την απροσεξία μας, είτε από τα πάθη μας, είτε από ανθρώπους, είτε από δαίιμονες, σ' αυτή τη ζωή που είναι μία κι όχι προηγούμενες ή επόμενες με σκοπό τη μετάνοιά μας και τη διόρθωσή μας σε αυτή τη ζωή γιατί στην άλλη ζωή δεν υπάρχει μετάνοια αλλά η ψυχή ζει σε μια πνευματική κατάσταση ανάλογα με την καθαρότητά της που πρόλαβε να πετύχει σε αυτή τη γήινη ζωή με το ένα και μοναδικό γήινο σώμα.


Κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού η ψυχή θα ενωθεί με το ένα και μοναδικό σώμα που είχε σ' αυτή τη ζωή το οποίο τότε θα γίνει πνευματικό.


Δεν μπορεί μια ψυχή να μπει σε πολλά σώματα, να ζήσει πολλές ζωές και μάλιστα σε σώματα ζώων για να τιμωρηθεί και να θεραπευτεί, για να ωριμάσει και να εξελιχτεί. Αυτό εμένα που φαίνεται παράλογο, άδικο και χαζό.


Πιο αποτελεσματική είναι η βοήθεια που μας προσφέρει ο Χριστός μέσα από τα μυστήρια της Εξομολόγησης και Θείας Κοινωνίας. Γίνονται θαύματα συνέχεια μέσα στην Εκκλησία.


Άδικο μου φαίνεται να βρίζουν και να μισούν το Χριστό που ευεργέτησε και θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα. Άδικο μου φαίνεται να πολεμούν την Εκκλησία που θεραπεύει τους ανθρώπους μέσα από τα μυστήρια.


Δεν πιστεύω πως ο Χριστός μίλησε για μετεσάρκωση γιατί αν μίλαγε γι' αυτήν ποιος ο λόγος που ήρθε στη γη και σταυρώθηκε και αναστήθηκε.


Ο Χριστός μας αγαπά και σέβεται την ελευθερία μας. Ο διάβολος με τα όργανά του προσπαθεί να χειραγωγεί τις μάζες με σκοπό να τις έχει υπό την εξουσία του και να τις πάρει μαζί του στην κόλαση. Γι' αυτό και τώρα προσπαθεί να προετοιμάσει τις μάζες για να δεχτούν το σφράγισμα.


Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που πέθαναν και είδαν τα τελώνια, ομάδες δαιμόνων που εμποδίζουν τις ψυχές ν' ανέβουν στον ουρανό. Επίσης είδαν πώς βασανίζονται οι αμετανόητες ψυχές και πώς αναπαύονται οι μετανοημένες. Όταν ξαναγύρισαν στη γη αυτοί οι άνθρωποι έζησαν με μετάνοια.


Έχω την εντύπωση πως ο διάβολος που προσπαθεί να μας απομακρύνει από το Χριστό και να μας κάνει να επαναπαυόμαστε στις άλλες ζωές, κάνει μερικούς να έχουν την ψευδαίσθηση ότι έζησαν προηγούμενες ζωές. Αν ξέρεις ότι δε θα πας στην κόλαση αλλά θα ζήσεις κι άλλες ζωές, αυτό δε σε βοηθά να μετανοήσεις σε αυτή τη ζωή αλλά θα σε κάνει να θες να ζεις μέσα στις υλικές απολαύσεις χωρίς καμιά πνευματικότητα, αμετανόητος μέχρι που να πεθάνεις. Κι όταν θα έρθει η ώρα του θανάτου θα λυπάσαι που θα στερηθείς τις υλικές απολαύσεις κι αυτή η στέρηση θα είναι η μεγαλύτερη κόλαση στην άλλη ζωή.


Είναι λάθος να προσπαθούμε να καταλάβουμε τη σοφία, την παιδαγωγία και τη δικαιοσύνη του Θεού με το περιορισμένο μας ανθρώπινο μυαλό.


Η ανθρώπινη λογική κάποιων παλιών θρησκειών θεωρεί τη μετενσάρκωση σαν το πιο δίκαιο τρόπο τιμωρίας των ανθρώπων που δεν πρόλαβαν σ' αυτή τη ζωή να εξελιχτούν πνευματικά. Έτσι κανείς δε θα τιμωρείται αιώνια στην κόλαση.


Όμως όταν ήρθε ο Χριστός με τη σταύρωση και ανάστασή του νίκησε το θάνατο και μας χάρισε την αιώνια ζωή στη βασιλεία του και μας δίδαξε με τα λόγια και το παράδειγμά του τον τρόπο για να πετύχουμε τον αγιασμό μας μόνο σ' αυτή τη ζωή.


Ο Χριστός σαν σοφός παιδαγωγός ξέρει τι παιδαγωγία χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος σε αυτή τη ζωή για να μετανοήσει, να καθαριστεί από τα πάθη, ν' αποκτήσει αρετές και να φτάσει στην αγιότητα ανάλογα με τα χαρίσματα που έχει μοιράσει στον καθένα.


Ο Χριστός χαρίζει στον κάθε άνθρωπο ευκαιρίες για πνευματική πρόοδο και όταν ο άνθρωπος είναι έτοιμος, τον παίρνει κοντά του. Αν ο άνθρωπος δεν είναι έτοιμος, του χαρίζει χρόνια για να μετανοήσει. Ο Χριστός γνωρίζει αν ένας άνθρωπος δεν πρόκειται ποτέ να μετανοήσει ή αν θα χειροτερέψει στην αμαρτία και τον παίρνει την κατάλληλη στιγμή και πιο νωρίς.




Ο Χριστός ξέρει πως υπάρχουν άνθρωποι που τον μισούν, είναι σατανολάτρες, λατρεύουν το διάβολο, άλλοι είναι σαρκολάτρες, λατρεύουν τη σάρκα και τις υλικές απολαύσεις, άλλοι λατρεύουν το χρήμα. Ο θάνατος αυτών των ανθρώπων σταματά τις αμαρτίες τους.




Όλοι αυτοί, ξέρει ο Χριστός, δεν πρόκειται να μετανοήσουν ποτέ. Αν υπήρχε μετενσάρκωση πάλι δε θα μετανοούσαν όσες ζωές και να ζούσαν. Κι αυτό γιατί ο Χριστός σέβεται την ελευθερία τους κι ότι ελεύθερα επέλεξαν να τον μισήσουν και να πιστέψουν σε κάτι άλλο, θεοποίησαν τον εαυτό τους, λάτρεψαν το διάβολο, το χρήμα, τη σάρκα, το εγώ τους παρόλες τις ευκαιρίες που τους χάρισε και τη συνείδηση που έχουν όλοι μέσα τους. Όλοι αυτοί στην άλλη ζωή θα είναι χωρισμένοι από το Χριστό γιατί αυτό επέλεξαν σε αυτή τη ζωή. Θα είναι αιώνια μαζί με τους δαίμονες γιατί αυτούς προτίμησαν και αυτούς λάτρεψαν.


Αν κάποιοι δε γνώρισαν τη χριστιανική διδασκαλία θα κριθούν με βάση το νόμο της συνείδησης. Θα έχουν ελαφρυντικά.


Καλό θα ήταν να έχουμε καθαρή πίστη στο Χριστό και στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας και να μην ανακατεύουμε στην πίστη μας άλλες θρησκείες, βουδιστικές, ινδουιστικές, ανατολικές και άλλες δοξασίες μαζί με όσα κρίνει η ανθρώπινη λογική μας και η ανθρώπινη αδυναμία μας και η εμπάθειά μας και η δικιά μας ανθρώπινη δικαιοσύνη νομίζοντας ότι εμείς ξέρουμε καλά τη δικαιοσύνη του Θεού. Να διαβάζουμε βιβλία των Αγίων της Εκκλησίας μας που φωτίστηκαν από το Άγιο Πνεύμα και τα εξήγησαν όλα αναλυτικά.


Η μετενσάρκωση είναι για όσους δε γνώρισαν το Χριστό. Εμείς όμως που λέμε ότι πιστεύουμε στο Χριστό, δεν επιτρέπεται να λέμε ότι πιστεύουμε και στη μετενσάρκωση γιατί τότε η πίστη μας δεν είναι ορθόδοξη ούτε καθαρή. Χριστός και μετενσάρκωση δεν έχουν καμία σχέση.


elenitheof
8/3/2011

Sunday, March 06, 2011

Ονειρεύομαι έναν καλύτερο κόσμο



Αν σταματούσα να σκέφτομαι το εγώ μου

θα νοιαζόμουν για τον πλησίον, τον αδελφό μου.
Αν σταματούσα να ζω με του θέλω μου τη μέριμνα
η καρδιά μου θα λαχταρούσε του Θεού το θέλημα.


Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα
την αγάπη στις καρδιές θα ζωγράφιζα.
Αν θα μπορούσα στα σύννεφα να πέταγα
τη βροχή της ειρήνης στους ανθρώπους θα έριχνα.


Αν στις γειτονιές του ονείρου περπατούσα
την ελπίδα στις ψυχές θα κερνούσα.
Αν ελεύθερη σαν άγγελος πετούσα
με χαρά τους ανθρώπους θα μεθούσα.


Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα
κάθε πόνο κι αρρώστεια θα θεράπευα.
Αν θα μπορούσα τα όνειρά μου να χάριζα
τους ανθρώπους αγγέλους θ' ανάσταινα.


elenitheof
6/3/2011

Saturday, March 05, 2011

Η υπερηφάνεια κατά το γέροντα Παΐσιο



Ο άνθρωπος που έχει υπερηφάνεια νιώθει μέσα του μια εγωιστική ικανοποίηση, μια υπεροχή απέναντι στους άλλους. Όταν υπερηφανεύεται, πέφτει και ταπεινώνεται. Αυτή η ταπείνωση δεν είναι αρετή αλλά είναι το αποτέλεσμα των πνευματικών νόμων. Το λογισμό της υπερηφάνειας για να τον καταλάβεις και να τον διώξεις χρειάζεται εγρήγορση γιατί έρχεται αστραπιαία. Μόνο με την ταπείνωση και τους ταπεινούς λογισμούς φεύγει η υπερηφάνεια. Ο άνθρωπος που έχει εξωτερική υπερηφάνεια φαίνεται από τα ρούχα, το περπάτημα, την ομιλία. Ο άνθρωπος που έχει κρυφή υπερηφάνεια, έχει εξωτερικά σχήματα ταπεινά, σχήματα ευλαβείας. Αν παρακολουθεί τον εαυτό του θα καταλάβει ότι μέσα του κρύβει υπερηφάνεια. Δε νιώθει ανάπαυση θεϊκή αλλά αναπαύει το λογισμό του. Αν ο λογισμός σου λέει ότι κάνεις κάτι σπουδαίο, νιώθεις μια ψεύτικη ικανοποίηση. Για να φύγει η κρυφή υπερηφάνεια, πρέπει να σιχαθείς αυτό το ψεύτικο και να το πετάξεις. Όσοι έχουν εσωτερική, κρυφή υπερηφάνεια πρέπει να σιχαθούν τον εαυτό τους για ν' απαλλαγούν απ' αυτή. Όταν δίνεις στους άλλους το δικαίωμα να σου κάνουν παρατήρηση, η κρυφή υπερηφάνεια θα φανερωθεί και σιγά σιγά θα φύγει.



Από τον Ε΄ τόμο: "Πάθη και αρετές" του γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου


Κέρσορες © "Copy/Paste"