Η χώρα του ονείρου: Η θέωση του ανθρώπου

Η χώρα του ονείρου

“Η ψυχή του Χριστιανού πρέπει να είναι λεπτή, να είναι ευαίσθητη, να είναι αισθηματική, να πετάει, όλο να πετάει, να ζει μες στα όνειρα. Να πετάει μες τ’ άπειρο, μες τ’ άστρα, μες τα μεγαλεία του Θεού, μες τη σιωπή. Όποιος θέλει να γίνει Χριστιανός, πρέπει πρώτα να γίνει ποιητής. Γέροντας Πορφύριος

Sunday, March 27, 2011

Η θέωση του ανθρώπου


Ο άνθρωπος πλάστηκε από το Θεό για να γίνει Θεός κατά χάρη. Γι' αυτό έχει βαθιά στην ψυχή του τον πόθο για το Θεό, τη θέωση.


Ο Διάβολος επεθύμησε να γίνει μόνος του Θεός και γι' αυτό από φωτεινότατος αρχάγγελος Εωσφόρος έγινε σκοτεινότατος δαίμονας. Θεώρησε τη θέωση υπερήφανη εγωιστική προσπάθεια κι όχι πράξη αγάπης, προσφοράς, συνεργασίας.


Με την πονηρία του και το δόλωμα της αυτοθέωσης οδήγησε τους πρωτοπλάστους στην ανταρσία κατά του Θεού, στην εκδίωξη από τον Παράδεισο, στην απώλεια των πνευματικών χαρισμάτων. Ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από το Θεό και πλησίασε τα κτήνη. Πλάστηκε αθάνατος και με την ανταρσία του έγινε φθαρτός, γνώρισε την αρρώστεια και το θάνατο.


Την τεράστια αυτή οντολογική καταστροφή που έπαθε η ανθρώπινη φύση μόνο ο Θεός μπορούσε να ανατρέψει. Έτσι ο Θεός σαρκώθηκε, έγινε άνθρωπος, ο Χριστός και με τη διδασκαλία του και με τα Άγια Μυστήρια άνοιξε ξανά στον άνθρωπο το δρόμο προς τη θέωση.


Ο Διάβολος έρχεται και σήμερα με την ίδια αρχαία παγίδα, με την αυτοθέωση, να μπερδέψει για άλλη μια φορά τους ανθρώπους.


Την πνευματική του αρρώστεια προσπαθεί να τη μεταδώσει στους ανθρώπους. Τους προτρέπει στην αυτοθέωση μέσω τεχνικών, διαλογισμών, μυήσεων.


Δόλια μας ψιθυρίζει: Μόνος σου άνθρωπε θα γίνεις Θεός. Τι τον χρειάζεσαι το Θεό; Είσαι Θεός μόνο που δεν το γνωρίζεις.


Με φιλοσοφικές αοριστίες προσπαθεί να συγχίσει το νου του ανθρώπου οι οποίες λένε ότι με αυτές τις τεχνικές και με τις δικές σου προσπάθειες θα γίνεις Θεός. Άνθρωπε, λένε, δε χρειάζεται να γίνεις, είσαι ήδη Θεός.


Τα δαιμόνια σε τίποτα άλλο δεν αρέσκονται περισσότερο από το να θεωρούνται και να λατρεύονται σα Θεοί.


Οι σύγχρονοι γκουρού θεοποιούν τους εαυτούς τους και λατρεύονται από τους οπαδούς τους ως Θεοί. Ξεκινούν από το ότι η γιόγκα κάνει καλό στην υγεία, περνούν από την ανάπτυξη των κρυφών δυνάμεων του ανθρώπου μέσω των τεχνικών, προχωρούν στις τελετές και μυήσεις για να πάρει ενέργεια, καταλήγουν στη λατρεία του γκουρού, τη μεταβίβαση όλων των περιουσιακών στοιχείων σ' αυτόν ή την οργάνωσή του και την εφ' όρου ζωής άμισθη προσφορά εργασίας προς χάριν του γκουρού και των στοχων του. Δυστυχώς πολλοί άνθωποι πλανώνται και μετά από χρόνια βρίσκουν τους εαυτούς τους εξαπατημένους και κατεστραμμένους ψυχικά.


Μόνο ο γλυκύτατος Χριστός, ο παντοδύναμος και πανάγαθος Θεός που έγινε άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο, Αυτός που τόσο μας αγάπησε ώστε δέχτηκε να σταυρωθεί για χάρη μας μπορεί να βοηθήσει.


Ο αληθινός Θεός αποκαλύπτει τον εαυτό του στον άνθρωπο εμπειρικά, βιωματικά μέσα από προσωπική σχέση. Αυτή η αποκάλυψη φυλάσσεται μέσα στην Εκκλησία που ο ίδιος ο Θεός, ο Χριστός εδημιούργησε για να υπάρχει μέσα στους αιώνες μέχρι τη συντέλεια του κόσμου ως μια πνευματική κιβωτός. Ο Χριστός οικοδόμησε την Εκκλησία, τη συντηρεί με τα Αγία Μυστήρια, την κυβερνά, είναι η κεφαλή. Καθένας που θέλει να οικειοποιηθεί αυτήν την αποκάλυψη, αυτή την αλήθεια, πρέπει να εισέλθει σ' αυτή την πνευματική κιβωτό. Εκεί θα συναντήσει το Χριστό, το μόνο αληθινό Θεό, σε προσωπική σχέση μαζί του. Ο τρόπος ζωής του ανθρώπου βοηθά να βαθαίνει ολοένα αυτή η σχέση. Όταν ο άνθρωπος εναρμονίζει τον τρόπο ζωής του σύμφωνα με το θέλημα του Θεού τότε αρχίζει να μοιάζει στο Θεό, να γίνεται κατά χάριν Θεός και συμμέτοχος των βαθύτερων μυστηρίων της ζωής.


Ας αποφασίσουμε ταπεινά να συμμορφώσουμε τις ψυχές μας, τις ζωές μας, όπως οι Άγιοι μας υποδεικνύουν κι ας επικαλεστούμε τις ευχές τους ώστε ο καθένας μας προσωπικά ν' αποκτήσει εμμπειρία Θεού εν Αγίω Πνεύματι. Τότε θα ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα. Δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο, αναγκαιότερο, υψηλότερο σ' αυτό τον κόσμο από τη γνώση και αγάπη του αληθινού Θεού που οδηγεί στην αιώνια ζωή.


Οι γκουρού ο νέος και ο γέροντας Παΐσιος του Διονυσίου Φαρασιώτη

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home


Κέρσορες © "Copy/Paste"