Η χώρα του ονείρου: July 2007

Η χώρα του ονείρου

“Η ψυχή του Χριστιανού πρέπει να είναι λεπτή, να είναι ευαίσθητη, να είναι αισθηματική, να πετάει, όλο να πετάει, να ζει μες στα όνειρα. Να πετάει μες τ’ άπειρο, μες τ’ άστρα, μες τα μεγαλεία του Θεού, μες τη σιωπή. Όποιος θέλει να γίνει Χριστιανός, πρέπει πρώτα να γίνει ποιητής. Γέροντας Πορφύριος

Monday, July 30, 2007

Θρήνος και οδύνη για την πύρινη συμφορά- φύλλο της 27/7/07 της εφημερίδας του Αιγίου, Φιλόδημος

Σκηνές αλλοφροσύνης, θλίψη, απόγνωση, πανικός. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η συμφορά που έπληξε την Αιγιάλεια από άκρη σε άκρη, με ανθρώπινες απώλειες, σπίτια να έχουν γίνει στάχτη, χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης να έχουν γίνει ήδη παρανάλωμα του πυρός.Μέχρι στιγμής 3 συνάνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να περισώσουν τις περιουσίες τους και συγκεκριμένα ένας 75χρονος βοσκός, ο Σ.Λ. στη Μαμουσιά και δύο γυναίκες στο Άνω Διακοπτό. Περίπου 15 άτομα μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Αιγίου και πήραν εξιτήριο μετά τις Πρώτες Βοήθειες, όμως αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε η πληροφορία πως παρέμειναν εκεί για κοινωνικούς λόγους δύο ηλικιωμένοι, αφού τα σπίτια τους έγιναν κάρβουνο και δεν έχουν πού να πάνε...

ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Οργίλη ήταν η αντίδραση του Νομάρχη Αχαΐας κ. Δημήτρη Κατσικόπουλου. ΄΄Ζούμε, πρωτοφανείς στιγμές. Η αδυναμία, η ανικανότητα και ο κακός συντονισμός της πολιτείας και των πυροσβεστικών δυνάμεων, μας οδήγησε σε νέα καταστροφή. Επικρατεί ένα μπάχαλο. Δεν υπάρχει συντονισμός και όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους". Ο κ. Κατσικόπουλος και με δηλώσεις του στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ άφησε ξεκάθαρες αιχμές κατά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Αιγίου, κάνοντας λόγο για τεράστιες ευθύνες, καθώς όπως είπε, αφού, όπως κατήγγειλε, εγκατέλειψε μισοσβησμένες τις εστίες της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί το βράδυ της Δευτέρας στο Δ.Δ. Κουνινάς. Η πυρκαγιά, σύμφωνα και με τις δηλώσεις στελεχών της αυτοδιοίκησης του Δ.Δ. (Φιλιππόπουλος, Παπαλεωνιδόπουλος, Κατσιδήμας) αναζωπυρώθηκε με ευθύνη της Πυροσβεστικής στο συγκεκριμένο σημείο περί το μεσημέρι της Τρίτης, καίγοντας επί δύο τουλάχιστον μέρες ανεξέλεγκτα όλη σχεδόν την Αιγιάλεια. Στην πύρινη λαίλαπα παραδόθηκαν όλα σχεδόν τα ορεινά και ημιορεινά Δ.Δ. του Δήμου Αιγίου, δηλαδή το Μαυρίκι, Μελίσσια, Σέλισσα, Μπουφούσκια, Αχούρια, Αγ. Ανδρέας, Πυργάκι, Φτέρη, Αχλαδιάς και Κουνινά. Αποτέλεσμα ήταν δεκάδες κατοικίες να παραδοθούν στις φλόγες, να κινδυνεύσουν άμεσα κάτοικοι των χωριών που τους έζωσε η φωτιά, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής έκτασης να έχουν γίνει στάχτη, εκατοντάδες ζώα να έχουν καεί. Η πυρκαγιά, ελλείψει και εναέριων μέσων για πολλές ώρες το πρωί της Τρίτης, συνέχισε την φρενήρη πορεία της και στο Δήμο Διακοπτού, σπέρνοντας και εκεί τον φόβο και τον όλεθρο. Τα Δ.Δ. Π. Κερύνειας, Άνω Διακοπτού και Καθολικού, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγιναν παρανάλωμα του πυρός, ενώ η πυρκαγιά έφθασε σχεδόν μέχρι την εθνική οδό, απειλώντας το Ριζόμυλο, τα Νικολέϊκα, τη γέφυρα Τσαγρή και την Ελίκη και χτες το απόγευμα πλησίαζε την κοινότητα Λεοντίου, τη Ρακίτα και τη Λαπαναγού.


Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΧΟΡΤΑΓΑ

Φτάνει πια, θα μπορούσε να πει κάποιος και εύλογα. Όμως η πύρινη λαίλαπα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Συνέχισε το καταστροφικό της έργο, περνώντας και στο Δήμο Ακράτας, ακόμη και στα όρια του Δήμου Καλαβρύτων καίγοντας καλλιέργειες κι ένα εστιατόριο, το "Σαλέ της Γεύσης" στο Άνω Διακοπτό.Η πυρκαγιά, μέχρι την ώρα που συντάσσετο το ρεπορτάζ, είχε περάσει χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στο Βούτσιμο και οι προσπάθειες των δυνάμεων της πυρόσβεσης εστιάζονταν στην μη επέκτασή της προς Ζαρούχλα και Λίμνη Τσιβλού. Εν κατακλείδι, δεν υπάρχουν λόγια ούτε λέξεις για να περιγράψει κανείς την βιβλική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής, με τεράστιες ζημιές και στις υποδομές, δρόμους, δίκτυα ύδρευσης κ.λ.π., που θα χρειαστούν πολύ χρόνο και χρήμα έτσι ώστε να αποκατασταθούν. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι οι τεράστιες επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο από οικονομικής πλευράς, που έχει να κάνει με αυτό καθ' εαυτό τον βιοπορισμό των πολιτών και κατ' επέκταση της αγοράς του Αιγίου και της ευρύτερης Αιγιάλειας.


΄΄ΒΥΣΜΑΤΑ΄΄ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

Είναι πλέον κοινό μυστικό πως η φωτιά θα μπορούσε να κατασταλεί αν εναέρια μέσα είχαν αναλάβει την κατάσβεση από το πρωί της Τρίτης. Οι κάτοικοι της Κουνινάς τηλεφωνούσαν στους αρμόδιους και στα τοπικά ΜΜΕ (που σημειωτέον έχουν αναλάβει με θάρρος και αυτοθυσία την ενημέρωση των πολιτών) και εκλιπαρούσαν να έρθουν καναντέρ και ελικόπτερα διότι, ως γνώστες της περιοχής, σημείωναν πως αν η πυρκαγιά έκαιγε την πλαγιά μέχρι το ποτάμι, μετά δεν θα σταματούσε πουθενά. Μάταια φώναζαν. Τα εναέρια μέσα βρίσκονταν σε άλλες εστίες της φωτιάς και εμφανίστηκαν μόνο δύο καναντέρ, έκαναν λίγες ρίψεις κι έφυγαν. Τα ξημερώματα της Τετάρτης η Νομαρχία Αχαΐας ζητούσε επίμονα ενισχύσεις για να περιοριστεί το μέτωπο αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα. Έπρεπε να πάει 11.30 το πρωί για να γίνει γνωστή η πληροφορία πως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος ζήτησε από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να μεσολαβήσει, ώστε να έρθουν εναέρια μέσα να σβήσουν τη φωτιά, που ήδη απειλούσε το Μαυρίκι και τα Μελίσσια, ώστε να σωθεί η Ιερά Μονή Ταξιαρχών και ο τεράστιος ιστορικός της πλούτος (κάτι που τελικά φαίνεται πως επετεύχθη). Αργότερα το μεσημέρι, η πολιτευτής της Ν.Δ. κα Νατάσα Ράγιου μίλησε προσωπικά με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκη, ώστε να σταλούν εναέριες δυνάμεις για να απομακρύνουν τους 30 κατοίκους των Μελισσίων, που είχαν αποκλειστεί στο γήπεδο του χωριού. Με λίγα λόγια, ακόμα και η κατάσβεση των πυρκαγιών έχει γίνει ζήτημα προσωπικών παρεμβάσεων και γνωριμιών, λαμβάνοντας υπόψιν πως μόνο την Τετάρτη ξέσπασαν 200 φωτιές σε όλη την Ελλάδα...


ΓΙΟΥΧΑΪΣΤΗΚΕ Ο ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ

Το "μάρμαρο" το πλήρωσε (προς το παρόν) ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Δημαρχείο Αιγίου σε σύσκεψη με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Σπυρίδωνα, το Νομάρχη κ. Κατσικόπουλο, τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Αλεξόπουλο, τους δημάρχους Αιγίου και Διακοπτού και σχεδόν όλους τους τοπικούς βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (πλην του Μίλτου Βέρρα, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως). Κατά την έξοδό του από το Δημαρχείο κι ενώ έδινε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αρκετοί ήταν οι περαστικοί που τον γιουχάισαν με εκφράσεις όπως "Παραιτήσου και πήγαινε σπίτι σου" και αρκετούς βαρείς χαρακτηρισμούς.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Πολύδωρας μετέφερε την πρωθυπουργική εντολή και δέσμευση για άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Όμως, επικράτησε ένταση όταν ο φανερά καταπονημένος Δημήτρης Φιλιππάτος έριξε τις ευθύνες για την εξέλιξη της φωτιάς στα κεντρικά συντονιστικά όργανα. "Επειδή έχουν ο Φούρλας (γ.γ. Πολιτικής Προστασίας) και το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής κόντρες, έπρεπε να την πληρώσουμε εμείς;" φέρεται πως είπε ξεσπώντας, ενώ έφυγε πριν τη λήξη της σύσκεψης τόσο διαμαρτυρόμενος, όσο και γιατί τον είχαν ειδοποιήσει για την αναζωπύρωση του μετώπου της Κουνινάς και την εκκένωση του Σελινούντα κι η θέση του ήταν φυσικά στην πρώτη γραμμή.


ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

Σε μια εξαιρετική και συντονισμένη κίνηση, ο Δήμος Αιγίου άμεσα αποφάσισε τη φιλοξενία των πυροπλήκτων από τα γύρω χωριά, το βράδυ της Τετάρτης, στο 1ο Λύκειο Αιγίου και την προμήθειά τους με φαγητό και νερό. Την άλλη μέρα εκδόθηκε ανακοίνωση κατά την οποία όσοι έχουν ανάγκη από κατάλυμα, μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο στο 26910-22200 για να δηλώνουν τα στοιχεία τους, ώστε να φιλοξενηθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια.

Saturday, July 28, 2007

Στο καταπράσινο δάσος


Στο καταπράσινο δάσος
δυο πουλάκια πετούν
από δέντρο σε δέντρο
και κελαηδούν.

Φτιάχνουν το σπίτι τους
με κόπο και αγώνα
με ξυλάκια, χόρτα, νερό και χώμα
αυτή θα είναι η φωλιά τους
κι εκεί θα κάνουν τα παιδιά τους.

Όταν τέλειωσαν τη φωλιά τους
χαίρονται για το δημιούργημά τους
είναι χαρούμενα πάρα πολύ
κελαηδούν από κλαδί σε κλαδί.

Μα σε λίγο ξαφνικά
όταν γυρνάνε στη φωλιά
ξυλοκόποι χτυπούν
και το δέντρο κόβουν.

Και το μικρό τους σπιτικό
έγινε κομματάκια
τα καημένα τα πουλάκια
έμειναν χωρίς φωλιά.

1982

Το έγραψα όταν ήμουν 13 ετών.

Friday, July 27, 2007

Φρασοπαίχνιδο


Ευχαριστώ τη Μαρία Νικολάου (Ηλιαχτίδα) για την πρόσκληση που μου έκανε να συμμετέχω στο παιχνίδι φράσεων με τους εξής κανόνες:

Σχολιάζουμε μια γνωστή φράση ενός συγγραφέα ή ποιητή και μια προσωπική φράση του συναδέλφου blogger τις οποίες μας πασάρει ο συνάδελφος blogger για να τις σχολιάσουμε.

Στη συνέχεια επιλέγουμε μια γνωστή φράση συγγραφέα ή ποιητή και μια προσωπική μας φράση και τις πασάρουμε σε πέντε bloggers τους οποίους προσκαλούμε να συμμετέχουν στο παιχνίδι φράσεων.

Φράση συγγραφέα ή ποιητή:

"Μήπως λοιπόν πρέπει να έχει κανένας σπουδάσει
τον κόσμο, για να μάθει να αγαπάει τη φύση..;
Αν οι νέοι άνθρωποι το ήξεραν αυτό, πόσα βάσανα
θα απέφευγαν! Πόσες δυσαρέσκειες των πικρών ημερών
θα μπορούσαν να γλυτώσουν! Πώς θα έμεναν στην γεννέθλια
γη τους , πόσο θα ήταν ευτυχισμένοι!"

ΝΤΕ ΖΙΡΑΝΤΕΝ

Σχόλιο: Θα πρέπει οι γονείς και οι δάσκαλοι να βοηθήσουν τα παιδιά από μικρά ν’ αγαπούν, να προστατεύουν και να φροντίζουν τη φύση. Αν αυτό τους γίνει βίωμα, όταν θα μεγαλώσουν, θα διατηρήσουν στην καρδιά τους για πάντα την αγάπη για τη φύση.

Προσωπική φράση του blogger που με προσκάλεσε:

«Το να αγαπήσεις εναν άνθρωπο
είναι πολύ εύκολο..
Το να σε αγαπήσουν επίσης..
Το να αγαπήσεις κάποιον και να αγαπηθείς
από αυτόν
δύσκολο και σπάνιο..»

Ηλιαχτίδα

Σχόλιο: Είναι θέμα τύχης. Όταν συναντήσεις τυχαία τον άνθρωπο που σου ταιριάζει, όλα είναι εύκολα. Κι εσύ τον αγαπάς και του χαρίζεις την καρδιά σου κι εκείνος σ' αγαπά και σου χαρίζει τη δική του καρδιά. Κι η αγάπη αυτή μένει για πάντα στην καρδιά και στους δύο.


Επιλογή φράσης συγγραφέα ή ποιητή:

«Κάνε γρήγορα. Μη χαζεύεις. Τα όμορφα πράγματα στη ζωή κρατούν όσο και η βροχή ανάμεσα στα δάχτυλά σου. Το θέμα είναι να μην ξεχαστείς και δεν απλώσεις την κατάλληλη ώρα τη χούφτα σου.»

Αλκυόνη Παπαδάκη

Επιλογή προσωπικής μου φράσης:

«Το δάκρυ της ψυχής
θα σου δείξει το δρόμο
που οδηγεί στην αγάπη
μέσα από τον πόνο
θα σου μάθει.»

Προσκαλώ τους εξής πέντε φίλους και φίλες να συμμετέχουν στο παιχνίδι φράσεων:

1) Ανατολή
2) ellinida
3) Γλαρένια
4)Γιάννης Φιλιππίδης
5) Κώστας

Thursday, July 26, 2007

Το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά στην Αχαΐα

Το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά στην Αχαΐα

Έθνος 26/7/07

Δραματική είναι η κατάσταση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις πυρκαγιές στην Κουνινά Αιγίου που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι και στην Καπίτσα Κεφαλονιάς που εκδηλώθηκε στις 10 χθες το βράδυ.
Και στις δύο έχουν καεί σπίτια, ενώ οι φωτιές έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων.
Εννέα στρατιωτικά ελικόπτερα μεταβαίνουν σε χωριά του Αιγίου για την ασφαλή μεταφορά των κατοίκων. Σε κίνδυνο η Αχλαδιά, το Μαυρίκι, τα Μελίσια, η Φτέρη και το Πυργάκι, όπου έχουν εγκλωβιστεί περίπου 50 άτομα.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Αιγίου, Καλαβρύτων, Συμπολιτείας, Διακοπτού και η κοινότητα Λεοντίου μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα.
Στο Αίγιο, η φωτιά έφθασε στο χωριό Πυργάκι, ενώ έχουν εκκενωθεί η Κουνινά, τα Μελίσσια και η Πτέρη που κινδυνεύουν άμεσα από τις φλόγες.
Στο Πυργάκι και τα Μελίσσια υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι που αναμένουν να απομακρυνθούν με ελικόπτερα.
Η πυρκαγιά έφθασε γύρω από τη μονή Ταξιαρχών, όπου είχαν εγκλωβιστεί οχτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Ιωάννης Λούπης, οι οποίοι όμως, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική απομακρύνθηκαν ασφαλείς.
Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος μέχρι στιγμής δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ αναμένονται ενισχύσεις σε εναέρια μέσα, και από επίγειες δυνάμεις 35 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Δύο ακόμη γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στο Άνω Διακοπτό Αχαΐας, όπως επιβεβαιώθηκε από τις Αρχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ανεβάζοντας στους τρεις τον αριθμό των νεκρών από την πυρκαγιά.
Η φωτιά, συνεχίζει να κατακαίει στην ανατολική και κεντρική Αιγιάλεια σε μέτωπο 40χλμ, ενώ οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για την εκκένωση και άλλων χωριών.
Οι Αρχές έχουν ήδη εκπονήσει σχέδιο για την εκκένωση του νοσοκομείου Αιγίου, εφόσον η πυρκαγιά φθάσει κοντά σε αυτό. Σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της Αχαΐας.
Σήμερα (26-7-2007), αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και διεξάγεται κανονικά, στην Π.Ε.Ο. Αθηνών - Πατρών.
Η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών, αλλά και στη Νέα Εθνική Οδό διεξάγεται και έχει αποκατασταθεί πλήρως.


Πύρινη καταστροφή
25/7/2007 4:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/7/2007 11:55:47 μμ)

Συντάκτης: Aννα Κούρτη

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανεξέλεγκτα εξακολουθούν να μαίνονται δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Ένας νεκρός, καμένα σπίτια, πολιορκημένα χωριά από φλόγες, στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και διακόσιες φωτιές ο σημερινός απολογισμός.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Αχαΐας και Κεφαλληνίας. Κάηκαν σπίτια και αγροικίες σε ορεινά χωριά του Αιγίου και της Κεφαλονιάς. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι η φωτιά πέρασε την εθνική οδό Κορίνθου -Πατρών στο ύψος του Διακοφτού και οι αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία.

Τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου "Σούπερ Πούμα" έχουν φθάσει στην περιοχή του Αιγίου, προκειμένου να βοηθήσουν στην ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων που έχουν φύγει από τα σπίτια τους, λόγω του πύρινου μετώπου.
Διεκόπη η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Πάτρας και στη νέα και στην παλαιά στο ύψος του Διακοπτού λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στη Β.Α Αχαΐα και έχει κατέβει μέχρι το δρόμο.
Η διακοπή της κυκλοφορίας γίνεται για να μην κινδυνέψουν διερχόμενοι οδηγοί, αλλά και για να διευκολύνεται η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της Αστυνομίας όσοι κινούνται προς Πάτρα και Ηλεία θα πηγαίνουν στον προορισμό τους μέσω Τρίπολης. Ενώ για όσους κινούνται προς Αιτωλοακαρνανία και την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα γίνεται εκτροπή μέσω Λειβαδιάς - Ιτέας - Ναυπάκτου.
Εκκενώθηκαν τα χωριά του Αιγίου: Κουνινά, Πυργάκι, Μαυρίκι, Βόβοδα και Μελίσσια ενώ η φωτιά πλησιάζει το χωριό Φτέρη και τη μονή Αγίων Ταξιαρχών. Ένας75χρονος νεκρός στο χωριό Μαμουσιά Αιγίου από την πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή.

25/7/07

Flash gr

Σε πύρινο κλοιό έχει τυλιχθεί η χώρα με τα σημαντικότερα μέτωπα να απειλούν τα Κουνινά Αχαΐας και την Καπίτσα Κεφαλονιάς, όπου κάηκαν σπίτια και εκκενώνονται οικισμοί.
Ενας 85χρονος βρέθηκε νεκρός στο χωριό Μαμουσιά της Αχαΐας.
Με Σούπερ Πούμα κάτοικοι μεταφέρθηκαν από το Πυργάκι Αχαΐας στο Αίγιο. Η φωτιά βρίσκεται στο ΄Ανω Διακοπτό και κινείται προς την παλιά εθνική οδό και προς τα Καλάβρυτα. Κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν οικισμοί στο Μαυρίκι, την Πτέρη, τη Μαμουσιά, τα Μελίσσια, το Δερβενάκι, τον Άγιο Ανδρέα και τη Σέλισα.
Τρεις νεκροί στην Αχαΐα

Πύρινη τραγωδία

26/7/2007 8:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/7/2007 10:57:04 πμ)

Συντάκτης: Aννα Κούρτη

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αχαΐα. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες, ένας σοβαρά τραυματίας, χωριά καταστράφηκαν, ενώ καίγονται πανέμορφα δάση.
Μία γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη, τα ξημερώματα στο Άνω Διακοφτό, ενώ άλλη καταπλακώθηκε όταν το σπίτι της κατέρρευσε από τη φωτιά.
Νεκρός και 85χρονος στο χωριό Μαμουσιά.
Η φωτιά στην περιοχή της Αιγιαλείας έχει μέτωπο μεγαλύτερο των 30 χιλιόμετρων και κινείται προς την κοιλάδα του ποταμού Σελινούντα και προς την ανατολική Αχαΐα. Κανονικά γίνεται αυτή την ώρα η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Πατρων, ενώ στη νέα εθνική οδό είναι και θα παραμείνει κλειστό το τμήμα από τη διασταύρωση Καλαβρύτων έως το 172ο χιλιόμετρο.
Η κίνηση γίνεται μέσω Τριπόλεως για όσους κατευθύνονται προς Πάτρα - Ήπειρο και αντίστροφα και μέσω Λιβαδειάς -Ιτέας-Ναυπάκτου για αυτούς που κατευθύνονται προς Αιτωλοακαρνανία -Ήπειρο και αντίστροφα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δήμοι Αιγίου, Καλαβρύτων, Συμπολιτείας, Διακοφτού και η κοινότητα Λεοντίου.
Από τη φωτιά έχουν καεί σπίτια σε 9 χωριά, ενώ κάτοικοι απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα και στο Αίγιο οργανώθηκε κέντρο υποδοχής πυροπαθών, στο 1ο Λύκειο της πόλης.
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

26/07/2007, 13:40

www.Forthnet.gr


Αυτήν την ώρα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, διασώστες και πυροσβέστες ερευνούν στην περιοχή του Άνω Διακοπτού, προκειμένου να εντοπίσουν την ηλικιωμένη, που αγνοείται από χθες το βράδυ.
Στο μεταξύ στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας νοσηλεύεται ένας άνδρας με εγκαύματα στο 30% του σώματός του και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν κινδυνεύει η ζωή του.
Επίσης στα νοσοκομεία του Αιγίου και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας διακομίστηκαν 13 άτομα από περιοχές της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και ένας νεαρός άνδρας ο οποίος έχει τραυματιστεί ελαφρά.
Όσον αφορά στα πύρινα μέτωπα ένα από αυτά καίει δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες στην Ανατολική Αιγιάλεια και συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή της Ακράτας.
Επίσης πύρινα μέτωπα και αναζωπυρώσεις υπάρχουν στις ορεινές περιοχές των δήμων Διακοπτού και Αιγίου.
Πολλοί από τους πυροπαθείς έφυγαν από την περιοχή του Αιγίου όπου φιλοξενήθηκαν το βράδυ που πέρασε και επέστρεψαν στα χωριά τους τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από το πέρασμα της φωτιάς, προκειμένου να δουν τί τους έχει απομείνει. Πάντως υπάρχει μέριμνα για την φιλοξενία των πυροπαθών σε ξενοδοχεία της Αιγιάλειας. Σχετικά με τις καταστροφές από την μεγάλη φωτιά, έχουν καεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές δεκάδες σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ποιμνιοστάσια, αποθήκες και αγροικίες, ενώ οι δασικές εκτάσεις και οι καλλιέργειες που έχουν καεί ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Εκτεταμένα είναι τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή της Αιγιαλίας Αχαϊας.
Κάηκαν πολλά σπίτια και οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με στρατιωτικά ελικόπτερα.
Λόγω της φωτιάς έχουν κλείσει, τόσο η νέα εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου, όσο και η παλαιά εθνική οδός, στο ύψος του Διακοπτού.
Όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της Αστυνομίας όσοι κινούνται προς Πάτρα και Ηλεία θα πηγαίνουν στον προορισμό τους μέσω Τρίπολης.
Ενώ για όσους κινούνται προς Αιτωλοακαρνανία και την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα γίνεται εκτροπή μέσω Λειβαδιάς - Ιτέας - Ναυπάκτου.
Τα πύρινα μέτωπα κινούνται αφ΄ ενός προς την περιοχή του ποταμού Σελινούντα κοντά στο Αίγιο και αφ΄ ετέρου προς την ανατολική Αχαΐα, ενώ η φωτιά είναι ορατή και από την πόλη των Καλαβρύτων.
Εννέα άτομα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο "Σούπερ Πούμα" από το Πυργάκι Αχαΐας στο Αίγιο.
Στην περιοχή παραμένουν άλλα δύο "Σούπερ Πούμα", ενώ τα υπόλοιπα πέντε ελικόπτερα που διατέθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την απομάκρυνση του πληθυσμού από τις περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές, επέστρεψαν στις βάσεις τους και παραμένουν σε κατάσταση ετοιμότητας.

Wednesday, July 25, 2007

Καιγόμαστε


Σήμερα λυπάμαι και πονάω πάρα πολύ γιατί από το σπίτι μου στο Αίγιο βλέπω να καίγεται το απέναντι βουνό.

Ο ουρανός γέμισε καπνό από την πυρκαγιά.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα πετούν πάνω από το σπίτι μου και πηγαίνουν στη θάλασσα για να πάρουν νερό.

Καίγεται το χωριό μου, το Πυργάκι, στο οποίο έχω ένα εξοχικό σπιτάκι μέσα στα έλατα.

Σ' αυτό παραθέριζα τα καλοκαίρια στα σχολικά μου τα χρόνια.

Φέτος το καλοκαίρι δεν πρόλαβα ακόμα να πάω.

Σκεφτόμουν να πήγαινα μια βόλτα με μια φίλη κάποια μέρα.

Αρκετά το καθυστέρησα και τώρα, όταν θα πάω, θα δω τα δάση καμένα.

Στο χωριό δεν υπάρχει νερό.

Εύχομαι να προλάβουν μέχρι το βράδυ να σβήσουν τη φωτιά και να μην καούν τα σπίτια.

Monday, July 23, 2007

Μια πληγή της Πηγής Καφεντζοπούλου


Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε μια μικρή πληγή, στην πλάτη ενός γέρικου δέντρου, μέσα στο δάσος του καλοκαιριού. Είχε μεγάλα μάτια σαν τον ωκεανό, χείλη κόκκινα σαν την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο και όσο κι αν πονούσε μέσα στην μοναξιά της, δεν παραπονιόταν καθόλου.
Ήταν βλέπετε, μία από τις λίγες πληγές, που έχουν επιλέξει να ζουν ελεύθερες και ανεξάρτητες από τους αδύναμους ανθρώπους, έτσι δεν πλήγωνε κανέναν άλλο πέρα από τον μικρό, ευαίσθητο και ασήμαντο εαυτό της...
Η ιστορία της ξεκινάει από τότε που ένας ερωτευμένος νεαρός, χάραξε με τρόπο ζηλευτό το όνομα της αγαπημένης του, στον κορμό του δέντρου. Όμως κάποτε κατάλαβε πως δεν αγαπούσε πια την κοπέλα, επειδή κι εκείνη δεν τον αγαπούσε άλλο. Τότε, πήγε στο δάσος του καλοκαιριού και με διαβολεμένη μανία, προσπάθησε να εξαφανίσει το όνομά της.
Όταν ξεθύμανε αρκετά, έφυγε ευχαριστημένος κι ευτυχώς για εκείνον το μόνο που έμεινε από αυτή τη στενάχωρη ιστορία, ήταν μια κακάσχημη ουλή πάνω στον ταλαίπωρο κορμό, που δεν είχε καμιά διάθεση να ακολουθήσει τον απογοητευμένο νέο στις επόμενες του περιπέτειες.
Ύστερα ήρθε ο χρόνος, που τίποτα δεν του ξεφεύγει. Έφερε βροχές, ανέμους, ξηρασίες και με τα καπάτσα του χέρια, έδωσε στην ουλή ένα ιδιαίτερο σχήμα, μέρα με τη μέρα την έκανε όλο και πιο όμορφη. Μέχρι που όσοι την έβλεπαν, ποθούσαν να γίνει δική τους. Εκείνη όμως δεν ξεκολλούσε με τίποτα από το δέντρο, γιατί ήξερε καλά πως δεν ήταν για τα κότσια τους.
Ώσπου μια μέρα, έγινε αυτό που ήταν παντοτινή κρυφή ελπίδα της πληγής μας. Στάθηκε στη σκιά του δέντρου, ένας άνθρωπος τόσο όμορφος, καλός και δυνατός, που ήταν λες και πλάστηκε για να γίνει το ταίρι της.
Έλα να με πάρεις! Του είπε.Εκείνος, γενναίος όπως ήταν, άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά του και την καλοδέχτηκε φιλόξενα. Μόνο που ήταν λίγο πιο βαριά απ’ ότι υπολόγισε και αρχικά έχασε για λίγο την ισορροπία του. Όμως, χωρίς να πανικοβληθεί, στηρίχτηκε γερά στα πόδια του και ανάσανε.
Ευτυχισμένος αυτός που αντέχει τις πληγές του! Είπε το σοφό, γέρικο δέντρο.Ο άνθρωπος χαμογέλασε γλυκά και πήρε το δρόμο του γυρισμού για το σπίτι, όπου έζησε καλά ως τα βαθιά γεράματα, μαζί με την πληγή του.
Κι εσείς, αν τύχει φέτος να περάσετε από το δάσος του καλοκαιριού και τα φέρει έτσι ο καιρός κάποια πληγή να σας διαλέξει για δικούς της, η ώρα η καλή! Ποιος ξέρει άλλωστε, μπορεί αυτή η νέα σας πληγή να σας χαρίσει φτερά για να πετάξετε πιο ψηλά. Το ότι η ζωή είναι δύσκολη, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι και ωραία!


Πηγή Καφεντζοπούλου

Monday, July 02, 2007

Η πιο αυθεντική γώσσα βρίσκεται μέσα στη σιωπή (Θανάσης Κωσταβάρας)

Με τα μάτια μιλάμε
όταν πίσω απ' τις φράσεις χανόμαστε.
Με τα μάτια ιστορούμε αυτά που μας έχει εμπιστευθεί η καρδιά.


Κι αν υπάρχει ο πόνος
αν κάπου ανασαίνει η ελπίδα
κι αν ο άθλιος φόβος θέλει να μας δείξει τα δόντια του
πάλι μέσα στα μάτια θα αφουγκρασθούμε
όλα αυτά τα ορατά και τ' αόρατα
που δε μπορούν να μας μεταδώσουν τα λόγια.


Να γιατί τα μάτια σου είναι τόσο όμορφα.
Γιατί αυτά ξέρουν και μιλούν τη γλώσσα της Αγάπης.
Ανοίγουν τα κλειστά παράθυρα στις ερημιές του κόσμου.
Φωτίζουν τα στενά κι απόκρημνα φαράγγια
απ' όπου περνάει ο Έρωτας
βγαίνει απ'τις σκήτες του το πάθος.
κι ευλογούνται τα σώματα.


Με τα μάτια αρχίζουμε στην Αγάπη
με τα μάτια τελειώνουμε.
Με τα μάτια λογαριάζουμε το μάκρος μιας απουσίας.
Με τα μάτια περιγράφουμε τα βροχερά απογεύματα της λύπης
μπαίνουμε μέσα στα περιβόλια
όπου το εφήμερο άνθος που το λέν Δάκρυ της Ευτυχίας
αφήνει το άρωμά του.
Με τα μάτια ψηλαφούμε το βάθος της γνώσης.
Και με τα μάτια θα ψιθυρίσουμε τις τελευταίες μας λέξεις
όταν έρθει η ώρα.


Στη μόνη γλώσσα όπου η ψυχή
επιτέλους απελευθερωμένη μπορεί
ν' αποκαλύψει το αίνιγμά της.


Από τη συλλογή:"Οι μεταμορφώσεις των κήπων", εκδόσεις Μεταίχμιο, 2003


Κέρσορες © "Copy/Paste"