Η χώρα του ονείρου: December 2010

Η χώρα του ονείρου

“Η ψυχή του Χριστιανού πρέπει να είναι λεπτή, να είναι ευαίσθητη, να είναι αισθηματική, να πετάει, όλο να πετάει, να ζει μες στα όνειρα. Να πετάει μες τ’ άπειρο, μες τ’ άστρα, μες τα μεγαλεία του Θεού, μες τη σιωπή. Όποιος θέλει να γίνει Χριστιανός, πρέπει πρώτα να γίνει ποιητής. Γέροντας Πορφύριος

Sunday, December 26, 2010

Το νόημα των Χριστουγέννων


Με τη γέννηση του Χριστού η ανθρώπινη φύση γίνεται πάμπλουτη λόγω της ένωσή της με τη Θεότητα, καθίσταται νικήτρια του διαβόλου, της αμαρτίας, του θανάτου. Ο άνθρωπος συγχωρείται, καθαρίζεται από τις αμαρτίες του, χαριτώνεται, φωτίζεται, αγιάζεται, θεώνεται. Κάθε δώρο, κάθε χάρη, κάθε τι καλό και αγαθό προσφέρεται στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος σαν ελεύθερο δημιούργημα όταν ανταποκρίνεται με αγάπη μετέχει σε όλα τα δώρα του Χριστού και καρποφορεί.



Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει χάσει το δρόμο του. Δεν ευχαριστιέται τη ζωή του, δεν είναι χαρούμενος, ήρεμος, ειρηνικός.


Τα Χριστούγεννα για πολλούς είναι μια γιορτή χωρίς κανένα βαθύτερο νόημα αφού δείχνουν να μην τους απασχολεί ποιον και τι θα γιορτάσουν. Έχουν μετατρέψει τα Χριστούγεννα σε μια ευκαιρία απεριόριστης εξωστρέφειας, καταναλωτικής μανίας με πλήθος αγορών, δώρων, ταξιδιών, με συμμετοχή σε ρεβεγιόν και κοσμικά κέντρα διασκέδασης.




(Εφημερίδα του Συλλόγου: «Αδελφότης Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου»)




Τα Χριστούγεννα είναι τα γενέθλια του Χριστού που γεννήθηκε για να μας χαρίσει τη Βασιλεία των Ουρανών.


Το καλύτερο δώρο ευγνωμοσύνης που μπορούμε να του κάνουμε είναι η καρδιά μας να γεμίσει από αγάπη για το Χριστό και τους συνανθρώπους μας.


Όμως τα ΜΜΕ αναφέρονται μόνο στον ψεύτικο Αϊ-Βασίλη που χαρίζει δώρα στα παιδιά. Δε μιλάμε στα παιδιά μας για το Χριστό, για την αγάπη του, για την αγάπη που επιθυμεί να έχουμε μεταξύ μας με αποτέλεσμα τα παιδιά να μαθαίνουν εγωιστικά μόνο να ζητούν, να γκρινιάζουν, να διεκδικούν κι όχι να μαθαίνουν να προσφέρουν αγάπη. Ζούμε τα Χριστούγεννα χωρίς το Χριστό, τον ξεχνάμε, ξεχνάμε τους συνανθρώπους μας και είμαστε κλεισμένοι στον εαυτό μας και τα προβλήματά μας.


Elenitheof


26/12/2010

Saturday, December 25, 2010

Ευχές


Ο Χριστός να γεννηθεί



σε κάθε ψυχή αγνή και ταπεινή


το θέλημά του να πραγματοποιηθεί


σε ολόκληρη τη γη.


25/12/2010
elenitheof

Wednesday, December 22, 2010

Η χαρά της ψυχής



Όταν η ψυχή δε συνεργάζεται με τη Θεία Χάρη κάνοντας υπακοή με ταπείνωση στο θέλημα του Χριστού, στερείται τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Τότε παραμένει φτωχή και αναζητά μάταια και αχόρταγα τη χαρά στις υλικές απολαύσεις, στα υλικά αγαθά, στο χρήμα, στη δόξα, μη μπορώντας να βρει ανάπαυση πουθενά και ποτέ σε τίποτε το υλικό γιατί η ψυχή είναι πλασμένη να βρίσκει ανάπαυση και χαρά μόνο κοντά στο Χριστό, το Δημιουργό της και Σωτήρα της.



Εύχομαι χαρούμενα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο και η κάθε ψυχή να αναπαύεται και να χαίρεται κάνοντας υπακοή στο Άγιο Θέλημα του Χριστού.


Elenitheof


16/12/2010


Tuesday, December 14, 2010

Ταπείνωση


Μου αρέσουν τα χαμομήλια γιατί είναι τόσο απλά και ταπεινά, κανείς δεν τους δίνει σημασία όμως είναι τόσο σημαντικά γιατί γιατρεύουν τον πόνο.


Ας μη στερήσουμε την ψυχή μας από τη βοήθεια του Χριστού μας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Ο Χριστός μπορεί να θεραπεύσει και την ψυχή και το σώμα. Μας χαρίζει το σώμα του και το αίμα του με τη Θεία Κοινωνία για τη θεραπεία μας, τη ψυχική και τη σωματική. Μας χάρισε το μυστήριο της εξομολόγησης για να συμφιλιωνόμαστε με το Θεό και να γεμίζουμε με τη Θεία Χάρη που μας δυναμώνει. Γι' αυτό ήρθε στη γη τόσο ταπεινά δείχνοντάς μας την υπακοή στον Θεό Πατέρα Του. Για να μας χαρίσει τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη βασιλεία των ουρανών και να τη ζούμε από αυτή τη ζωή με ειρήνη, αγάπη και ευτυχία.


Όλα αυτά ο περισσότερος κόσμος τα θεωρεί τιποτένια και ασήμαντα, δεν τους δίνει σημασία, όμως είναι σημαντικά γιατί μπορούν να βοηθήσουν την ψυχή και το σώμα αληθινά και ουσιαστικά.


elenitheof
13/12/2010


Κέρσορες © "Copy/Paste"