Η χώρα του ονείρου: Λόγια χαριτωμένα και συνετά

Η χώρα του ονείρου

“Η ψυχή του Χριστιανού πρέπει να είναι λεπτή, να είναι ευαίσθητη, να είναι αισθηματική, να πετάει, όλο να πετάει, να ζει μες στα όνειρα. Να πετάει μες τ’ άπειρο, μες τ’ άστρα, μες τα μεγαλεία του Θεού, μες τη σιωπή. Όποιος θέλει να γίνει Χριστιανός, πρέπει πρώτα να γίνει ποιητής. Γέροντας Πορφύριος

Wednesday, January 26, 2011

Λόγια χαριτωμένα και συνετά


Τα λόγια μας να είναι χαριτωμένα, γεμάτα χάρη και γλυκύτητα. Να προξενούν πνευματική ευχαρίστηση αλλά και ταυτόχρονα να προφυλάσσουν από κάθε αφορμή για αμαρτία. Δεν είναι ανάγκη να είναι ελεγκτικά, ούτε να δημιουργούν φόβο. Να δημιουργούν πνευματική ικανοποίηση σ' όσους τα ακούνε και να βοηθάνε σε σταθερότερες αποφάσεις και αγιότερη ζωή.




Χαριτωμένα είναι τα λόγια που παρηγορούν τους θλιμμένους, είναι τα ήρεμα λόγια που μεταφέρουν και εξηγούν τα θεόπνευστα λόγια του Ευαγγελίου στους συνανθρώπους που βρίσκονται στην άγνοια, τα λόγια που παρακινούν ταπεινά στη μετάνοια, που βοηθούν στη συμφιλίωση, τα λόγια που συντελούν στην πρόληψη διαζυγίων.




Αν ο νους έχει περιεχόμενο καθαρό και άγιο, αν η καρδιά νιώθει συναισθήματα αγάπης, καλοσύνης, συγχωρητικότητας, ανάλογα θα είναι και τα λόγια.Γι' αυτό χρειάζεται ν' αποκτήσουμε καθαρό ψυχικό περιεχόμενο διότι η γλώσσα εκφράζει το θησαυρό που έχουμε μέσα μας.




Τα λόγια δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ γλυκά ούτε πολύ αυστηρά. Η γλυκύτητα θα κάνει τα λόγια αποδεκτά ενώ η αυστηρότητα θα βοηθά να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν και να μη περιφρονούνται.




Τα λόγια μας να είναι συνετά. Να γνωρίζουμε πότε, πώς να μιλάμε στον καθένα ανάλογα με το χαρακτήρα του και τι να λέμε σε κάθε περίπτωση.




Ο άνθρωπος της χάριτος λέει λόγια χαριτωμένα, ευχάριστα, οικοδομητικά, με σοβαρότητα, φρόνηση και σύνεση και μεταδίδει τη χάρη σ' αυτούς που τον ακούνε.




Ας ζητάμε από τον Κύριο να μας δώσει τη χάρη του και ας αγωνιζόμαστε με τη βοήθεια του Πνευματικού μας και με την ενίσχυση της Θείας Κοινωνίας να μιλάμε όταν πρέπει και να λέμε στον καθένα αυτά που πρέπει ταπεινά, ήρεμα, χαριτωμένα, συνετά.

2 Comments:

At Sunday, January 30, 2011 8:49:00 PM , Anonymous Anonymous said...

Πολύ όμορφο!

 
At Monday, January 31, 2011 4:48:00 PM , Blogger elenitheof said...

Cranberry,σ' ευχαριστώ.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home


Κέρσορες © "Copy/Paste"