Η χώρα του ονείρου: Η φαντασία κατά τους Νεοεποχίτες και κατά την ορθόδοξη ασκητική

Η χώρα του ονείρου

“Η ψυχή του Χριστιανού πρέπει να είναι λεπτή, να είναι ευαίσθητη, να είναι αισθηματική, να πετάει, όλο να πετάει, να ζει μες στα όνειρα. Να πετάει μες τ’ άπειρο, μες τ’ άστρα, μες τα μεγαλεία του Θεού, μες τη σιωπή. Όποιος θέλει να γίνει Χριστιανός, πρέπει πρώτα να γίνει ποιητής. Γέροντας Πορφύριος

Monday, January 10, 2011

Η φαντασία κατά τους Νεοεποχίτες και κατά την ορθόδοξη ασκητική

Ο Αδάμ εκτίσθη από τον Θεόν χωρίς φαντασίαν. Ο διάβολος καθώς αυτός έπεσεν από την φαντασίαν έτσι έκανε και τον Αδάμ να σχηματίσει τον νουν του με την ισοθεΐαν και να πέσει από την ιδίαν φαντασίαν αυτήν. Έτσι εκριμνίσθη εις την αισθητικήν, πολυσχημάτιστον φαντασίαν ταύτην και των ζώων κατάστασιν. Εγέμισε την ηθικήν φιλοσοφίαν από διαφόρους απάτας. (Αόρατος πόλεμος του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου)



Ενώ οι χριστιανοί αποφεύγουν τις φαντασίες κατά τη διάρκεια της προσευχής αντίθετα όλοι οι γκουρού και οι Νεοεποχίτες την καλλιεργούν και την αναπτύσσουν με τα διάφορα είδη διαλογισμού. Τη θεωρούν τρόπο για να πλησιάσουν το Θεό. Στις μέρες μας ζούμε μια εξάπλωση των Νεοεποχικών οργανώσεων που καλλιεργούν τη φαντασία στα μυαλά των οπαδών τους. Αυτό το πρόσφορο έδαφος θα αξιοποιήσει και ο Αντίχριστος για να κάνει τα διάφορα ψευτοθαύματά του δια της φαντασίας που θα γίνονται με την ενέργεια του Διαβόλου.


Η ορθόδοξη ασκητική απορρίπτει τη φαντασία. Θεωρεί τη φαντασία ως μια επικίνδυνη περιοχή που χρησιμοποιείται από το Διάβολο. Μέσω αυτής ο διάβολος προσπαθεί να επηρεάσει τον ανθρώπινο νου. Η ενέργεια της Χάριτος του Χριστού και του Αγίου Πνεύματος γίνεται αντιληπτή σε πλήρη συνείδηση και έξω από το χώρο της φαντασίας. (Διονύσιος Φαρασιώτης: «Οι γκουρού ο νέος και ο γέροντας Παΐσιος»)

4 Comments:

At Monday, January 10, 2011 11:31:00 PM , Blogger ellinida said...

Χωρίς φαντασία δεν θα υπήρχε δημιουργία. Καλή χρονιά Ελενάκι.

 
At Wednesday, January 12, 2011 2:19:00 PM , Blogger elenitheof said...

ellinida, καλή χρονιά. Για να δημιουργήσουμε χρειαζόμαστε τη δημιουργική φαντασία αλλά για να ενωθούμε με το Θεό χρειαζόμαστε καθαρότητα του νου από κάθε εμπαθή φαντασία.

 
At Wednesday, January 12, 2011 3:01:00 PM , Anonymous Anonymous said...

Καλησπέρα Ελένη. Χωρίς φαντασία δεν θα είχαμε φτάσει σήμερα σε τόσο τεχνολογικό επίπεδο. Φανταζόμαστε πρώτα την ζωή μας καλύτερη και μετά κάνουμε πράξη τις φαντασίες μας.

 
At Wednesday, January 12, 2011 3:14:00 PM , Blogger elenitheof said...

Κώστα, συμφωνώ όπως συμφωνώ και με την ellinida. Αλλά χάρη στην εμπαθή φαντασία του ο άνθρωπος οδηγεί στην καταστροφή όλα όσα δημιούργησε ο Θεός με τόση σοφία και ομορφιά.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home


Κέρσορες © "Copy/Paste"